Vinkkejä työnhakuun: Hyvä työhakemus myy ja markkinoi

02.02.2016 00:00

Miten erottua työhakemuksella? Millainen on hyvä työhakemus?

Ansioluettelo tai CV elävät nekin tänään paljon haettavan työpaikan suhteen, ovat toiminnallisia ja osaamista laajasti esiin tuovia. Hakemus tekee sen vielä astetta enemmän: rekrytoija odottaa hakemuksen kautta saavansa välähdyksen persoonastasi, potentiaalistasi, varmuuden että itse tiedät olevasi juuri oikea henkilö avoimeen työtehtävään ja ennen kaikkea lukea motivaatiostasi avointa tehtävää sekä yritystä kohtaan. Useimmiten rekrytoiva esimies lukee ensin ansioluettelon, joten työhistorian laajamittainen toistaminen ei hakemuksessa kannata. Jos CV on kuin tuote-esite, niin hakemus on markkinointikirje, hiukan ehkä jo käyttöohjekin uudelle tulevalle työntekijälle.

Hakemuksen tulee olla ytimekäs ja keskittyä oleelliseen.

Hyvä pituus hakemukselle on yksi A4-sivu. Älä vähättele osaamistasi ja lähetä eteenpäin 2-3 kolmen lyhyen kappaleen hakemusta – sinulla on varmasti enemmän kerrottavaa. Hakemuksen muotoa on hyvä pohtia myös haettavan tehtävän kautta: Mitä virallisempi työ, sitä virallisempi hakemus-- ja toisinpäin. Pyri kuitenkin hakemuksessa hiukan rikkomaan normia, uskalla antaa pala persoonastasi, unohtamatta asiaa.

Panosta hakemuksen ensimmäiseen kappaleeseen, mieti millä parhaiten mielenkiinnon herätät ja erotat itsesi toisista hakijoista. Parhain aloituslause ei varmastikaan ole ”Olen oululainen 32-vuotias perheellinen kauppatieteiden maisteri, työkokemusta minulla on jo viiden vuoden ajalta Business Controllerin tehtävistä”. Motivaatio, innostus ja ”palo” haettavaa tehtävää ajatellen toimii hyvänä aloituksena.

Kysymyksiä joiden ympärille sinun kannattaa hakemustasi muotoilla ovat

Kun kerrot hakemuksessa taustastasi, keskity olennaiseen ja anna konkreettisia esimerkkejä: mitä olet saavuttanut ja miten. Jos ilmoituksessa etsitään tekijää kasvavaan ja kehittyvään organisaatioon, kerro esim aiemmin vetämistäsi projekteista, muutostilanteista, työrytmistäsi, kyvystäsi ”hypätä” uuteen ja odottamattomaan sekä halustasi ottaa uusia haasteita vastaan. Vältä hakemuksessa kliseitä ja sinua kuvaavia adjektiiviluetteloita. Kirjaa hakemukseen aitoja näyttöjä aiemmasta työhistoriasta – sinä ja sinun tekemisesi ja saavutuksesi kiinnostavat, ne myös erottavat sinun toisista hakijoista.

Hakemuksen kirjoitettuasi, lue lopuksi uudelleen vielä työpaikkailmoitus ja pohdi sitä sinulle esitettyinä kysymyksinä. Oletko vastannut kysymyksiin? Oletko kirjoittanut siis siitä mikä työnantajaa kiinnostaa ja joka työnantajalle on tärkeää? Oletko ”maustanut” hakemuksesi juuri sinuun sopivilla mielenkiintoisilla yksityiskohdilla ja pakannut ne loogiseksi sekä helposti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi?

Usko ja luota osaamisesi, uskalla erottua hakemuksellasi – herätä mielenkiinto, sytytä halu jatkaa kanssasi keskustelua.