Missä työt piileksii?

14.02.2020, Jaana

Työnantajien toiminta rekrytoinneissa on muuttunut, ja muuttuu koko ajan. Näin myös työnhakijan tulee muuttaa omaa toimintatapaansa työtä hakiessa – jo työssä ollessaan. Oman osaamisen tunnistaminen ja sen aktiivinen esiintuominen korostuu. Oman työnhaun kärki ja tavoitteet on hyvä selvittää ensin itselleen, että osaa kertoa ne mahdolliselle tulevalle työnantajalleen. Sinun tulee löytää ja olla löydettävissä.

Tutkimusten mukanaan 2/3 kaikista työpaikoista on tänä päivänä piilotyöpaikkoja, ennen kaikkea verkostojen merkitys korostuu työllistymisessä. Kerätäkkö sitten verkostoihin määrää vain laatua? Molempia, riittävästi, riittävän hyviä.

Jo seuraavat viisi vinkkiä verkostojen rakentamisessa vievät sinua eteenpäin työnhakijana

  1. Laajenna ja aktivoi verkostojasi jo työssä tai opinnoissa ollessasi. Sinut työntekijänä tuntevat henkilöt voivat olla silta uuteen työhön, he vinkkaavat sinusta tai sinulle avoimista työmahdollisuuksista, he tuntevat sinun osaamisesi ja suosittelevat sinua.
  2. Laajenna verkostoasi somen tarjoamien mahdollisuuksien kautta. LinkedIn on nopea ja laajasti käytetty tapa lähestyä sinua kiinnostavia yrityksiä. LinkedIn tai Twitter ovat sinulle myös mahdollisuus tuoda osaamistasi esiin. Jos osaamisesi on löydettävissä ja nousee esiin, se ihan ymmärrettävästi lisää työhön liittyviä yhteydenottoja.
  3. Hakeudu tilanteisiin, joissa tapaat ammatillisesti mielenkiintoisia ihmisiä. Erilaiset seminaarit, messut ja muut tapahtumat on luotu juuri verkostoitumista varten, ja näissä huomaat esittäydyttyäsi olevasi nopeasti sisällä lennokkaissa keskusteluissa.
  4. Verkostoituminen on ennen kaikkea jakamista. Aktivoidu siis työelämään linkittyvässä sosiaalisessa mediassa: ”postaa” ja jaa mielestäsi hyviä käytänteitä sekä osaamistasi, herätä keskustelua. Auta verkostossasi toimivia ihmisiä lisäämällä heidän näkyvyyttään ja kerro puolestasi heille avoimista työmahdollisuuksista.
  5. Systemaattisuus, seuranta ja korjausliikkeet toimivat myös työnhakemisessa. Aseta tavoitteita ja välitavoitteita.  Pidä siis itselläsi yllä aloitettuja kontakteja, pidä se mitä lupaat, palaa asiaan sovitusti. Seuraa mitkä asiat toimivat ja mikä ei, tee omista vahvoista käytänteistä työnhakusi supervoimia.

Mikäli et ole vielä ottanut verkostojasi hyötykäyttöön – teethän sen nyt. ”Idoliani” rohkeaa Peppi Pitkätossua lainaten ”Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten luulen, että se ihan varmasti onnistuu.”