Vakuuttava CV -- mistä se muodostuu?

12.11.2019, Jaana

Millainen on hyvä Cv? Mitä se pitää sisällään, miltä se näyttää? Hyvän Cv rakentamisessa tärkeintä on, että tunnistat oman osaamisesi ja olet itsellesi kirkastanut mitä tavoittelet. Hyvä Cv on sinun näköisesi, sinun Cv:täsi ei voi siis rakentaa ulkopuolinen taho. Vakuuttavan Cv:n rakentaminen kuitenkin helpottuu, kun haet itsellesi sparrailukaverin, joka auttaa sinua katsomaan asioita rekrytoijan näkökulmasta – coachin, mentorin tai vaikkapa työnhakuryhmän.

Hallitsen mallikkaasti, vahvuuteni, ydinosaamiseni, parhaimillani olen… Cv on käyntikorttisi työnhaussa. Yhdessä LinkedIn-profiilisi kanssa sen tulisi luoda rekrytoijalle kuva osaamisestasi, tiedoistasi ja taidoistasi. Urasi eri vaiheissa Cv korostaa eri asioita. Valmista Cv:tä ei ole: se elää lähestyttävän yrityksen ja haettavan tehtävän mukaisesti. Varmista myös, että CV:si ja LinkedIn-profiilisi viesti on yhtenevä.

Osaamiseni perustuu, koulutukseni, opintoni, vapaaehtoistoiminta… Cv avaa historiaasi, johon osaamisesi rakentuu, antaa konkreettisia esimerkkejä vastuistasi ja tekemisestäsi.

Innostun kun, minua motivoi, tavoitteeni on… Cv katsoo tulevaan, kertoo tavoitteistasi ja kiinnostuksestasi ottaa seuraava ura-askel. Se kertoo myös siitä, kuinka olet panostanut ja olet valmis panostamaan saavuttaaksesi tavoitteesi.

Saavutukseni, minusta sanottua, saamaani palautetta… Cv kertoo urasi huippuhetkistä, wow-fiiliksistä, saavutetuista euroista ja prosenteista tai tyytyväisistä asiakkaista, motivoivasta johtamisesta. Nämä ovat urakuviasi ja tarinoita työelämästä, joista olet erityisen ylpeä.

Cv:n visuaalisuuden tarkoitus on helpottaa hahmottamista ja nostaa osaamisesi ydintä esiin, tavoitteena ei välttämättä siis ole hulvaton ilotulitus. Värit, fontit, asettelu kuitenkin vahvistavat oikein käytettyinä tavoiteltua mielikuvaa. Selkeys ja loogisuus luovat pohjan toimivalle Cv:lle. Tärkeintä on sisältö!