Kesäloma kuuluu kaikille – osa 1!

04.06.2019, Jaana

Tämä on ensimmäinen blogini – ei parempaa aikaa sen kirjoittamiseen kuin nyt lomien kynnyksellä.  Ihana kesä, kärpäset, aurinko, lämpö. Hetken hengähdys edessä. Enpä tiedä ihmistä, jolle loma ei tekisi hyvää – enpä kai haluakaan tietää.

Uravalmennettavieni kanssa keskustelen hyvin usein, että ajatuksia ei tohtisi irrottaa hetkeksikään työnhausta. Siihen kuitenkin kannustan.  Takana voi olla raskas ja kovinkin työteliäs kevät: useampi kuukausi on ehkä jo pohdittu omaa työmarkkina-arvoa, asiantuntijuuden ja osaamisen ydintä, on pohdittu kiinnostuksen kohteita, unelmiakin. On tehty töitä CV:n sisällön ja LinkedIn verkostoitumisen kanssa. Olkapäällä istuu kuitenkin ”joku”, joka sanoo ”paina, paina, puske, puske”….

Tässä vaiheessa kevättä istahdan usein rauhassa uravalmennettavani kanssa pohtimaan tulevaa: osan kanssa väännetään tässä hetkessä exceliä, osan kanssa tehdään projektisuunnitelmaa, osan kanssa kirjaillaan hyvin vapaamuotoisesti asioita ylös. Mutta kirjataan, raportoidaan, ihan vain itselle, omaan käyttöön.

Ensinnä: analysoi jo tehty. Onko ollut asioita, jotka ovat turhauttaneet työhaussa? Asioita, jotka eivät ole edistäneet työllistymistäsi? Päätä luopua niistä, päätä tehdä toisin. Missä olet onnistunut, mikä on vienyt sinut kohti tavoitettasi, mitä ja kuinka olet tuolloin toiminut? Poimi onnistumiset ja pyri hyödyntämään niitä tulevaisuudessakin.

Toiseksi: suunnittele ja aikatauluta. Mitä ehdit tehdä vielä kesäkuussa: jatka verkostoitumista, kartoita kiinnostavia yrityksiä, mietti erilaisia opintovaihtoehtoja, ota ensimmäiset kontaktit, avaa keskustelua työuraasi ajatellen tärkeiden ihmisten kanssa.

Mieti mitä teet elokuussa, laita kalenteri muistuttamaan sinua aktivoitumisesta: kurssi tai opinnot, mahdollisesti jo sovittu tapaaminen, lista yrityksistä, joita aiot lähestyä aktiivisesti, toimintasuunnitelma.  On siis jotain mihin palata elokuussa. Päätä milloin loma loppuu, niinhän olet tehnyt aiemminkin. Työelämää on siis jälkeen lomienkin.

Kolmanneksi: sovi kesätreffit, anna aikaa läheisellesi, huolehdi itsestäsi. Anna lupa unelmoida. Hautaa varpaat hiekkaan tai nukahda laiturin nokkaan, kuuntele linnunlaulua. Tai kierra festarilta toisille, nauti toreille ja terasseilla -- mikä sinulle onkin tärkeää ja mieluista juuri nyt. Anna kesän rentouttaa. Auringon lämmittämät ajatukset voivat tuoda sinulle syksyyn jotain aivan uutta. Ehkäpä ura-ajatuksesi selvenevät kesällä odottamattomaankin suuntaan, energia antaa rohkeutta ajatella uusia, erilaisiakin ratkaisuja.

Hyvää kesälomaa Sinulle uusien urien etsijä!

-Jaana